Поредна нова мутация на коронавируса откриха във Великобритания. Новината съобщиха изследователи от университета в Единбург, като според тях щамът поражда сериозна загриженост.

Вестник “Гардиън” разпространи тази сутрин новината, че в Обединеното кралство са регистрирани 32 случая на заразявания  със щама, известен под кодовото название В1525, за който има сведения и в други десет държави, сред които Дания, Съединените щати и Австралия.

Екипът учени от университета в Единбург уточняват, че  този щам е подобен на варианта на вируса от графство Кент, но съдържа редица мутации, които пораждат загриженост, заради типа протеин, открит от външната страна на вируса, който играе  важна роля за успешното проникване на вируса в клетките.

Една от тези мутации, известна като Е484Е, е налична във варианти, появили се в Южна Африка и Бразилия и се смята, че помага на вируса да избегне неутрализиращите антитела.

Доктор Саймън Кларк, доцент по клетъчна микробиология в университета в Рединг коментира, че макар и още да има много неизвестни около новите мутации, за Е484Е се смята, че придава известна резистентност на вируса към някои ваксини.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук