В Златоград помнят зимата на 2008 г. с едно необичайно събитие. В най-студените месеци в основното училище „Васил Левски“ започва неочакван цялостен ремонт, подменят се дограми, свалят се прозорци и врати, а децата, навлечени с палта и шапки, мръзнат в класните стаи. Тогава никой не знае каква е причината за това бързане за сметка на здравето на учениците.

Истината лъсва доста по-късно, когато става ясно, че общината е затънала в борчове, покрай същите тези ремонти. А група общински съветници решават да проследят финансовите машинации на кмета Мирослав Янчев, избран от ГЕРБ, лично с протекциите на Цветан Цветанов тогава.
Две години след въпросната зима, той се ползва с безрезервната подкрепа само на един единствен общински съветник – директорката на училището в село Ерма река Нина Пашова. Останалите 16 местни парламентаристи (петима от които са членове на ГЕРБ) вече се дистанцират от него.
В дъното на скандала са заровени един милион лева. Парите е трябвало да бъдат отпуснати по оперативна програма „Регионално развитие“, под формата на безвъзмездна финансова помощ за ремонти на училищните сгради в Златоград и селата Старцево и Долен. За да усвои средствата пък, екипът на Янчев изработил проект, който е одобрен още през 2007 г.
Първите 200 000 лева за осъществяването му пристигат в края на същата година, но според клаузите на договора, кметът трябва да проведе търг за избор на фирма, която да се заеме със строителните работи.
В родопския град текат залагания, че сладката хапка ще лапне местният бизнесмен Владимир Енчев. За него в града говорят, че той е кметът в сянка, а Янчев чинно се съобразява с волята му от години защото зад тях гърбът е на Цветан Цветанов.
Действително, на първо място в конкурса е класирана фирма „ВАЛЗАХ“ на Енчев. Независимо от близкото му приятелство с Янчев, строителният бос решава да се презастрахова и посочва в офертата си гаранция за дограмите на прозорците 25 години. При условие, че производителят, от когото той ги купува, им гарантира 10 г. живот. Това е най-дребното разминаване на информация в офертата на Владимир Енчев с действителността.
Заради неточности в документацията и съмнения за незаконно проведен търг, на 6 август 2008 г. с решение № 387 Комисията за защита на конкуренцията отменя резултатите от конкурса и връща процедурата за ново разглеждане на офертите.

Цветан Цветанов

Авансовото плащане по проекта, което се равнява на 20 процента от цялата сума обаче вече е направено. И вместо да спази закона, кметът бързо внася 200-те хиляди по сметките на „ВАЛЗАХ“ по силата на един изцяло незаконен договор за извършване на ремонтите в трите училища. Сумата, с която община Златоград се задължава пред Владимир Енчев, е 520 236 лева. Толкова е поискал бизнесменът за подмяната на дограмите и боядисването на сградите в офертата си.
И за да не попречи съдът на реализирането на сделката, в случай че някой реши да я оспорва, при минусови температури през декември 2008 – януари 2009 г. започват бесни ремонти.
За ужас на родителите, децата им провеждат учебни занимания почти на открито, защото оголените дупки на прозорците са затъкнати с… кашони.
Вече през май 2009 година състав на Върховен административен съд потвърждава решението на КЗК и обявява търга за незаконосъобразен. Парите по оперативната програма секват. За да доплати на фирмата на Енчев, който не спира ремонтите, Мирослав Янчев тегли от името на общината банков кредит. При това, решението му е взето еднолично, без да бъде съгласувано с Общинския съвет. Отделно, съгласно условията за усвояването на европейските средства, той трябва да върне и онези двеста хиляди, които вече е дал на приятеля си. Така, вместо безвъзмездна финансова помощ, Златоград получава тежък финансов удар, нанесен от кмета.
За случая е сезирана Окръжна прокуратура в Смолян. След дълги месеци „разследване“, чадърът на ГЕРБ се отваря и над главата на Янчев. Така, както пази скандалните кметове на Ямбол Георги Славов, на Сливен Йордан Лечков, както и бургаският градоначалник Димитър Николов (той пък е оставил управлението на общината в ръцете на своя заместник по строителството Костадин Марков, по обясними причини).
Прокурорите в Смолян отказват да образуват досъдебно производство срещу Янчев, защото са на мнение, че няма никакви данни за нарушения и злоупотреби. Отказът им е атакуван в Апелативна прокуратура Пловдив, но решение по случая няма.
Независимо от сигналите за некачествена работа на фирмата-изпълнител на проекта пък, ревизия на училищните ремонти също не е правена. Защо ли?
През 2015 г. Община Родопи завежда дело в съда за некачественото изграждане на канализацията в село Крумово, съобщава тогава кметът на общината Пламен Спасов. Паралелно е започнало изрязване на пропадналия асфалт и попълване на кухините с чакъл, за да може да се минава по улиците, за сметка на общината.
Комисия от експерти оглежда състоянието на 4-те най-пострадали улици и съставя протоколи, които да бъдат внесени в прокуратурата. По думите на вещите лица, за да се възстановят повредените участъци ще са необходими около 1 млн. лв.
След мартенския сняг по улиците на родопското село зейват кратери, някои от които дълбоки над метър. Преминаването по тях става само пеша или с колело, тъй като има опасност колите да затънат в ямите.
Златоградската фирма „Валзах” ЕООД е изпълнител на обществената поръчка за строителство на канализацията в селото. Поръчката е изпълнена в периода 2008 – 2010 г. с 8 години гаранция. Така на практика пропадналите улици са все още в гаранция но няма кой да му поиска отговорност.
Днес бизнесменът Енчев се подвизава като управител на фирма Енчев ГРУП ЕООД. Въпросната фирма странно как печели всички обществени поръчки в Агенция „Митници“. Нещо повече успоредно с това точене на обществен ресурс до скоро Владимир Енчев беше съветник в МРРБ, като сам парадирал с личните си връзки с министъра. Въпросът е как така един чиновник, лично протеже на бившия втори Цветан Цветанов обира всички обществени поръчки в агенция „Митници“ и успоредно е работил като съветник в министерство. Това ако не е гребане с две ръце от кацата с меда, какво е? Тези скандални и напълно доказуеми факти, създават и логичния въпрос – финансира ли се партията на Цветан Цветанов гласно или не през въпросните негови „калинки“ във властта? Това случайно ли е или умишлено? Въпроси на които тепърва ще търсим отговор.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук