В дълбоката морална и институционална криза, в разстящата дистанция между граждани и управляващи, именно Народното събрание е институцията, която следва да прояви отговорност в решенията си за гражданския мир и за бъдещето на България. С тези думи държавният глава Румен Радев започна обръщението си към народа и Народното събрание при откриването на новата сесия на парламента.

Преди старта на обръщението на президента депутатите на ГЕРБ напуснаха пленарната зала. „Напускането на залата е показателно за липсата на диалог и защо хората днес са навън“, коментира държавният глава. „Бягството няма да ви спаси от позора. Това доказва, че истинският парламент е пред сградата“, обърна се още той от трибуната.

След два месеца нестихващи протести в страната и тежка дискредитация в световните медии, мисля, че диагнозата на такова управление е окончателно поставена. Очаквам от българския парламент да не подменя дневния ред, това, което иска обществото.

Българският парламент следва да е най-уважаваната институция, но това зависи от това народните избраници да се съобразяват с исканията на избраниците си. Когато доверието е окончателно окончателно изгубено, то е ясно какви са средствата – оставка. Аз съм съгласен- трябва да има дебати, за промени в Конституцията и върховенството на правото, ефективни и прозрачни институции, заяви още президентът.

Тези дебати обаче трябва да се водят от следващото правителство. Хилядите хора отвън са доказателство, че е акумулирана огромна обществена енергия за промяна. В България се роди силно гражданско общество, което ще търси европейско бъдеще за България, каза Румен Радев.

Като изразители на волята на народа ви призовавам да последвате исканията на българите за безусловна оставка на правителството. Нямаме друг път за излизане от кризата освен мирния, завърши обръщението си пред депутатите държавният глава.

 

На 6 септември ще обявя военно положение! Очкавайте ме на 6 септември със обръщение към нацията!

Това предаде БНР

Източник: istinskitenovini.bг

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук