София (24 февруари 2020) По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов в Министерски съвет се провежда извънредно заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на вируса COVID-19. На снимката: директорът на ВМА ген. проф. Венцислав Мутафчийски (дясно). Пресфото-БТА снимка: Асен Тонев (ПК)

„Преносителите на лоши вести ги убиват, на път сме да ни убият. Извинявам се на нашите сънародници, че не винаги вестите са оптимистични“.

Това заяви на редовния брифинг в Министерски съвет началникът на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 ген. Венцислав Мутафчийски.

„Едно нещо със сигурност може да се твърди – в България се наблюдава ниска смъртност. Факт е, че загиналите са с тежки придружаващи заболявания, но те нямаше да загинат утре или вдругиден“, подчерта той.

„Много добра е организацията в парковете. Обсъждат се много мерки с хоризонт септември, октомври, ноември. В абсолютно всички сфери, които сега са замрели. Това е нещо, което ще се обяви от правителството, не от нас“, разясни шефът на ВМА.

По повод мерките за почивните дни около 1 май, ген. Мутафчийски заяви, че настоящите КПП-та и правилата за преминаването им са достатъчни и няма нужда от допълнителни.

За ползването на кръвна плазма все още се осигурява организация, както и набиране на доброволци, които имат антитела, тъй като не всички преболедували имат такива, обявиха от щаба.

„Всяко отхлабване на мерки крие риск“, подчерта отново шефът на ВМА.

blitz.bg

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук