Държавата трябва задължително да продължи да функционира. Икономиката сериозно не работи, отсрочихме плащания, но едновременно с това трябва да се гарантира изпълнението на основните функции на държавата – здравеопазване, образование,  социална система, сигурност.

Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, пише Novini.bg.

В актуализацията на бюджета предвидихме дефицит, за да може да компенсираме спада в приходите за периода, в който работата спира или силно намалява. Тези пари ще бъдат предвидени по схемата 60/40, която ние днес ще допълним и държавата ще поеме и осигуровките на служителите, а за работодателя ще останат само 40% от заплатите, заяви тя.

Всеки трябва да намери мястото си в тази мярка – тя е за тези, които продължават да работят, но имат спад от 20% – за да могат да продължат да работят. Това е мярка за тези бизнеси, които в последните години търсеха ключови специалисти. А онези предприятия, които нямат дейност или са я прекратили заради заповедта на здравния министър, те няма как да извадят от джоба си и да платят тези 40%. Те имат други опции, като например да пуснат служителите си в платен и неплатен отпуск. Има и трета категория, които скоро няма да могат да възобновят работа – те трябва да съкратят  работници, които да отидат на борсата и в определен срок да получават 60% от възнаграждението, което са получавали преди да бъдат съкратени, поясни Стоянова.

По думите ѝ правителствената програма за кредитиране  била много добра. Без каквито и да е условия и кредитна история банките ще дават кредити до 1500 лева с гратисен период 5 години и срок за връщане 10 години, посочи председателят на бюджетната комисия, като уточни, че малки бизнеси ще могат да теглят заеми до 100 000 лева по програмата, отново без да се иска  кредитна история.

Ние не можем да раздаваме пари просто ей така. Ние не сме САЩ и Доналд Тръмп, които са пуснали печатницата за долари и раздават. Не може да се раздават пари на калпак. Те трябва да се дават на тези, които имат нужда от тях, заяви Менда Стоянова.

Тя коментира и казуса със самоосигуряващите се у нас. За да се самоосигуряваш, ти си свободен човек – не искаш да работиш на заплата. Когато си избрал този начин на дейност, ти си поел и някои ангажименти, като този да не се осигуряваш за безработица. Тези хора не могат да отидат в бюрата по труда, защото не са внасяли там. Те са внасяли единствено за пенсии.

Трябва да има консенсус, за да може да им се помогне безвъзмездно. Освен това, аз не съм сигурна, че те са толкова изпаднали, някои от тях имат средства, за да продължат без доходи известен период от време. За тях в момента има една мярка – 1500 лева безлихвен кредит с 5-годишен гратисен период за връщане, отбеляза Стоянова.

Шефката на бюджетната комисия увери, че към 30 март хазната е пълна, а излишъкът за първите три месеца е 1,6 млрд лева.  До края на годината обаче се очаква дефицит от 3,5 млрд. лева. Не, Не смятам, че до края на годината ще останем само с тази актуализация на бюджета, каза още Менда Стоянова.

budnaera.com

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук