Двата „университета“ в живота на Бойко Борисов били Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски, тъй като именно те били хората, от които министър-председателят научил най-много. От тях научил и обноските – „Ако си гладен, не го показваш“.

В интервю по повод 20-годишнината на уеб портала Dir.bg премиерът разказва как през 90-те охранявал бившия комунистически ръководител Тодор Живков. Те говорили за Косово много преди кризата през 1999 г., Когато Борисов не знаел нищо по темата, освен поговорката „Марко на Косово поле как е закъсал“.

Живков смятал, че Борисов като негов бодигард е имал общо със структурите на държавата. „Той ми каза „виж там по веригата предай“. Какво Косово, на кого да предам по веригата?! Познаваше много добре ситуацията в света, защото толкова години бе управлявал. Познаваше не само СССР, Близкия изток, Либия, Иран, Сирия“, споделя Борисов.

„Като влязох в политиката не бях наивен, а ядосан, защото мисля, че като главен секретар си вършех много добре работата. И бях изгонен по лош начин. Ако не ме бяха изгонили от МВР, още щях да си марширувам по плаца“, добавя премиерът.

Запитан как оценява управлението си, той самокритично отговаря, че си пише голяма черна точка за държавната администрация.

„Администрацията е огромна в държавата, като цяло, тя има своите правила и колкото и да се опитваш да ѝ влияеш много е трудно, защото консервативно се променя. Особено жена, когато има на гишето, ще видиш характера ѝ. Като се падне някоя кисела на гишето, хората псуват мен. Така е прието в България, за всеки проблем е виновна държавата“, жалва се министър-председателят.

„Всеки, който ме познава знае, че парите изобщо не ме интересуват и това е мое много хубаво качество“, отбелязва премиерът.

Борисов твърди, че в неговата партия ГЕРБ „властта е в полза на хората“ и затова те не я държат на всяка цена.

„Два пъти досега ние отиваме и я връщаме на народа. Никога не съм казвал: „Ето, идеални сме, върха на сладоледа сме“. Като видят, че не сме прави и сме сгрешили или че може да бъде направено по-добре, или когато дойдат съответните съсловни организации, дали са полицаи, учители, представители на университети, БАН, съответно се поправяме. Разбираме ги и затваряме проблема“, вярва още той.

„Никога не съм имал нито съветник, нито пиар, нито каквото и да било. Всяко мое действие, може и да е грешно, но аз си го мотивирам и мисля, че е правилно. Ако ми докаже някой или видя, че съм сгрешил казвам – „извинявайте, не е правилно, ще го направим по друг начин“. Никога не съм се инатил“, твърди Борисов.

fakti.bg

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук