Бойко Борисов обяви пакет от мерки за 4.5 млрд. лв.

Работещите в неплатен отпуск заради Covid-19 ще могат да получат бързи, безлихвени, необезпечени заеми на стойност до 1500 лв.

Това е една от новите социално-икономически мерки на правителството на обща стойност 4.5 млрд. лв., обяви във вторник премиерът Бойко Борисов.

Той за пореден път изнесе дълъг монолог за това колко добри антикризисни мерки е предприело правителството, как „щабът се справя отлично, перфектно“ и как държавата не може да изхарчи накуп всичките спестени резерви („цялата мазнинка“ по неговия израз), защото „няма учен, който да каже колко дълго ще продължи кризата, нито пък институт, който да каже, че ще има ваксина“.

Бързите заеми ще се отпускат от търговските банки. Държавата ще играе ролята на гарант през Българската банка за развитие, която ще бъде капитализирана за целта с 200 млн. лв.

Целта на мярката е да се подпомогнат временно хората, останали временно без заплати, но запазили работните си места.

С други 500 млн. лв. ББР ще предостави портфейлни гаранции на търговските банки за облекчаване на условията по заемите. С тази сума ще бъдат гарантирани заеми на обща стойност 2 млрд. лв., уточни финансовият министър Владислав Горанов.

Държавата вече гласува премахване на лихвите за просрочие по време на извънредното положение. Заемите не могат да бъдат обявявани за предсрочно изискуеми, не могат да се образуват изпълнителни дела, запори и продажби на имущество до 13 април, включително от частните съдебни изпълнители и НАП.

По думите на Борисов общата стойност на социално-икономическите мерки на кабинета е 4.5 млрд. лв.

Освен гаранциите пред ББР другата голяма сума ще отиде за обявената мярка „60:40“, при която държавата ще поеме 60% от заплатите на работещите в предприятията, затворени заради противоепидемиологичните мерки на държавата. Става дума за над 1 млрд. лв., обяви Борисов.

Не стана дума за разширявdне на механизма, както настояват бизнесът и синдикатите, които са притеснени, че мярката в сегашния ѝ вид ще подпомогне много малък брой работещи и фирми.

Още 500 млн. лв. от бюджета ще отидат за поемането на всички разходи за заплати и др. в министерствата с най-големи ангажименти за борба с Covid-19 – министерствата на здравеопазването, отбраната и МВР.

На около 600 млн. лв. пък се оценява отлагането с три месеца на срока за деклариране и плащане на данък печалба – от 31 март до 30 юни.

Няма да има обаче отлагане на плащането на ДДС, защото този данък е за сметка на гражданите, а не на бизнеса, обясни Горанов.

Според Борисов дори въпросните 4.5 млрд. лв. няма да бъдат достатъчни за справяне с кризата, защото никой не може да каже колко дълго ще продължи тя. Премиерът даде да се разбере, че е готов и на други мерки, ако ситуацията го наложи.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук