Как да опазим дома си от крадци по празниците?

Съветите на криминалистите за спокойно пазаруване

0
2302

Добре е да се вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи преди заминаване.

С наближаващите Коледни и Новогодишни празници хората, заразени с настроение и празничен дух, стават малко по-непредпазливи. Купуването на подаръци е приятно занимание, което трябва да донесе радост на всички и затова е важно да се положат максимални усилия за превенцията на джебчийските кражби.

А как да бъдем сигурни измежду тълпите по време на пазаруване: 

– Добре е да не се носят големи суми пари, а ако все пак се налага – да бъдат разделени на части и поставени на различни места. При разплащане на сметки, да не се отваря широко портмонето, за да не се изостря вниманието и интереса на джебчиите. 

– При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат. 

– Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор. Без значение дали е по време на пробване на дреха, хапване в заведение или просто почивка. 

– При ползване на банкомат закрийте клавиатурата с ръка! Уверете се, че човекът зад Вас няма видимост. Препоръчва се използването на банкомати, разположени вътре в сградите на банки. Важно е банковата карта и пин кодът да не се съхраняват на едно и също място. 

– Не оставяйте във външни джобове на яке или друга дреха ценни вещи или пари! 

– Когато паркирате автомобилите си, не трябва да оставяте в тях на видно място скъпи вещи, техника, чанти с пари или документи. В автомобила не се оставят на видно място кашони или опаковки. 

– Избирайте място за паркиране на колата на добре осветени, многолюдни места и винаги, при възможност, на охраняеми паркинги и гаражи. 

Почивните дни около Коледа и Нова година, освен емоции и богати трaпези, предоставят възможности за пътуване в страната и чужбина. И тази година много българи ще напуснат домовете си, за да гостуват на свои близки и приятели.

Добре е да се вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи преди заминаване. Ежегодно от полицията припомнят на всички граждани да бъдат предпазливи, отговорни и да не допускат небрежност към имуществото си.

Какви са основните съвети на криминалистите за сигурността на домовете ни: 

– Да запазим дискретност относно предстоящите си планове. Споделянето на намеренията за отсъствия от дома с широк кръг от хора не е препоръчително. 

– При напускане на дома за празниците, парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност. Интерес за крадците предизвикват пари, накити от благороден метал и компактната техника – видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати. 

– Оставете осветлението включено, ако жилището ще е празно само за една нощ. Ако отсъствието ще е по-дълго, се погрижете да затворите добре всички врати и прозорци. Осигурете близък, който да наглежда жилището. 

– Не оставяйте ключове от дома си на леснодостъпни места. 

– Бъдете внимателни кого и как пускате вкъщи! Доносниците на крадците са най-разнообразни. 

– Ако бъдат забелязани съмнителни следи от взломяване или бъде усетено подобно намерение, е време за позвъняване на тел. 112. Съпричастността към съседите е много значима, защото никой не е застрахован. 

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук