Рибново е едно от малкото места в България, където сватбите не са такива, каквито ги познаваме. Те са шаренени и различни. При това буквално.

Населението в Рибново е изцяло от мюсюлмани, известни повече като помаци. Те са запазили голяма част от традициите си.

Жените в ежедневието си носят традиционни носии, а на сватбите отново са с тях, но още по-пременени.

В селото неомъжените момичета се виждат със своите любими само на публични места.

Девствеността на момичето се смята за нещо сакрално, затова все още се спазва традицията булката да бъде неопетнена преди брака.

Сватбата в югозападното село продължава два дни. В първия ден младото семейство посреща гостите на младоженеца, а във втория ден на булката. Всички от селото излизат, за да видят младоженците и да се веселят заедно с тях.

Булките в Рибново не са с бели булчински рокли, а в традиционни за населението носии.

Акцентът по време на цялата церемония пада върху булката, която се нарича още гелина.

Възрастните жени я подготвят за сватбения ритуал като рисуват лицето й с бял крем, грим и пулове. Нарича се още писана гелина.

Белият воал е заменен с червено було, към което добавят гирлянди. По традиция булката и младоженецът се кичат с пари.

Семейството на булката облича младоженеца за тържествата, а младата невеста е с дрехи, подарени от неговите родители.

Докато гелината отива в новия си дом, върви със затворени очи и носи огледало. Идеята е да не поглежда другите, а да гледа само в огледалото, за да се гордее с красотата си.

На всяка сватба традиционно през селото се преминава като се развява знаме. Младоженците са съпроводени от местни музиканти с характерните за района зурни и тъпани.

По време на цялата церемония покъщнината на семейството се излага на показ, за да види цялото село какво ще занесе булката със себе си. Това е така нареченият чеиз, който се събира още от раждането на булката. Когато тя се омъжи й се подарява всичко, което ще й бъде необходимо за едно домакинство.

В ресторанта гостите не се задържат много. Сядат само за да хапнат и се връщат на хорото, за да отстъпят мястото на следващите. / pochivka.blitz.bg

Източник: Дарик

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук