Вирусът на африканска чума е установен в още една индустриална свинеферма в село Бръшлен, Русенско.
Най-големият свинекомплекс в България ще трябва да унищожи 40 000 прасета. От полицията поставиха ограждения, с които да ограничат достъпа до комплекса, съобщи Нова телевизия.

Резултатите от пробите са излезли във вторник вечерта. Както в Николово, така в Бръшлен предстои умъртвяване на всички животни. Това обяви началникът отдел „Здравеопазване на животни” в БАБХ Александра Митева, и добави, че към днешна дата огнищата в страната са 19.

„Всички заразени свине ще бъдат умъртвени. Това е единствената мярка. Вирусът не е опасен за хората”, заяви Митева.

„Върви се стъпка по стъпка. Първо през кладниците, ще се стигне и и до месопреработвателни предприятия, в които това месо е разпространено. То ще бъде изтеглено за високо термична обработка“, поясни Любомир Кулински от БАБХ.

Ако вирусът се разпространи в цялата Русенска област, ще бъде ликвидирана 1/3 от промишленото свиневъдство.
Вероятно още днес ще започне евтаназирането на животните, за да се спре разпространението на заразата. Проблем може да се окаже, че село Бръшлен се намира във вододайна зона и наблизо е резерватът Каримок-Бръшлен, който попада в Натура 2000.
От Община Сливо поле казват, че са информирали своевременно институциите.
Настроението в село Юделник, където има свинекомплекс, също е тревожно. Засега тук няма данни да е проникнала зараза, но той попада в 10-километровата надзорна зона, където е забранено да се транспортират и да се търгува с животни.
И тук, както в другите комплекси в региона, още от миналата година се вземат предпазни мерки и се спазват строги правила за контрол, но хората вече са разтревожени и скептични, че чумата няма да ги отмине.

От сряда бедствено положение е обявено и в област Плевен и Разград.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук