Треморът е състояние, при което крайниците или цялото тяло се клатят или фино треперят. Той може да се появи като временно състояние под въздействието на стрес при здрав човек.

Но ако сте спокойни и ръцете ви все още треперят, това е симптом на заболяване на нервната система. На какво може да бъдат симптом треперещите ръце?

Постурален тремор
Възниква в статично положение, особено забележимо, когато пациентът изпъва ръцете си напред. Той може да бъде свързана с отравяне, като например препиване с алкохол. В този случай се наблюдаава сутрин след бурна нощ. Такъв тремор не е опасен и преминава с течение на времето. Треморът може да бъде и проява на повишена тревожност – в този случай успокояващите медикаменти помагат. Необходимо е да се провери и щитовидната жлеза, защото понякога „треперенето“ се свързва със заболявания на този орган.

Преднамерен тремор
Той е забележим при движение, и се отличава с големи „отклонения“, когато се движат ръцете. Например при такъв тремор пациентът не може да стигне до върха на носа си със затворени очи. Този симптом е по-неприятен от първия и по-често е признак на сериозно увреждане на нервната система. Среща се при сътресение, редица наследствени заболявания (включително болест на Уилсън-Коновалов), чернодробна и бъбречна недостатъчност.

Тремор при болест на Паркинсон
Едно от най-често срещаните заболявания в напреднала възраст е болестта на Паркинсон, която се развива постепенно, като първият  симптом често е тремор на крайниците. Болестта е нелечима, но съвременните лекарства могат значително да забавят развитието ѝ. Важно е да потърсите помощ при първите признаци./zdrave.to

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук