Снимка: Булфото

Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП излизат с последни подробности за мощната акция на територията на Свиленград, София и Бургас, предаде Информационна агенция News24-bg.com.

Както медията ни съобщи по-рано, действията са продължение на мащабната операция „Халифакс“ на европейските полицейски служби и прокуратура през 2017 г.

Международна операция за трафик на мигранти, която бе наречена от европейските служби „Халифакс“. В хода на онази операция бяха задържани над 40 лица, като след успешното й приключване бяха наградени двама български прокурори.

В хода на разследването имаше инфорлация за помалка група, като днес са предприети действия по разследване, към момента са задържани над 17 лица, като утре ще стане ясно колко от тях ще имат повдигнати обвинения. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Гешев заяви, че групата основно е оперирала на територията на България. Посрещали са граждани от Ирак и Афганистан.

Основно са се занимавали с трафик на мигранти, основно от Афганистан към Западна Европа. Схемата е, когато мигрантите дойдат у нас, въпросната група ги поема, настанява ги в циганските махали в София, Свиленград и Бургас. Колко точно е сумата и дали има твърди тарифи, Гешев не се нае да каже, но данните са, че са няколко хиляди лева.

На въпрос дали има ранен по време на акцията, зам.-главният прокурор заяви категорично, че няма нищо общо с акцията, а паралелно се е случил битов конфликт. Гешев не пожела да коментира повече информация, за да не попречи на разследването.

„Не е сложно да осигуриш такива адреси срещу заплащане“, допълни зам.-главният прокурор.

Репортер: Иво ДИМИТРОВ, News24-bg.com

Оператор: Борислав ГАНЧЕВ, News24-bg.com

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук