ТЕМАТА НА News24-bg.eu TV! Кабелните оператори искат прозрачност за цените и конкуренция на протест пред МС (ВИДЕО/ОБЗОР)

Валентин Георгиев: "Монополът не търпи конкуренцията, а монополът са големите телекоми."

0
5816

С освирквания, скандирания „Мафия“ и развято българското знаме стотици представители и подкрепящи кабелните оператори се събраха на протест под прозорците на Министерския съвет, предаде репортер на Информационна агенция News24-bg.eu.

Те негодуват срещу проведените акции на ГДБОП срещу разпространението на пиратско съдържание от тях.

Една от организациите на протеста – Национално сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000“ (НСКО) настоява да се задължат телевизионните организации публично да оповестяват цените, на които предлагат всяка своя телевизионна програма и да се задължават телекомуникационните предприятия да формират самостоятелна част авторски и сродни права.

НСКО настоява още да има механизъм и орган, който да наблюдава и да одитира телевизионните програми, както и възнаграждението за авторски и сродни права да е обвързано с реалната гледаемост на съответната програма в България.

Изпълнителният директор на НСКО Валентин Георгиев заяви пред насъбралите се медии, че основните искания на протестиращите са за постигане на равнопоставеност между малките кабелни оператори и големите телекоми по отношение на цените, на които ревизионните доставчици предоставят програмите си.

По думите на Георгиев телевизионните доставчици предоставят програмите с огромна отстъпка за големите телекоми, а цените на телевизиите са една от най-големите тайни в страната.

НСКО иска публично да се обявят цените и да се премахне пакетирането.

На въпрос на News24-bg.eu TV как би коментирал акциите на ГДБОП в останалите градове, Георгиев заяви, че от акцията се е преустановила тотално работата на операторите, спрели са интернета и излъчването на телевизия в градовете. Той посочи, че да се спрат телевизиите в големите градове и да не се допуснат журналисти до работните им места е скандално.

Ако някой е разпространявал в нарушение на закона, трябва да си понесе последствията, допълни Георгиев.

Протестът се провежда при засилено полицейско присъствие.

Демонстрантите издигнаха и плакати в своя защита, сред които „Ние сме конкуренцията, не ни ликвидирайте“, „Без нас 100 лева месечна такса за телевизия“, „Искаме си работните места в кабелните телевизии“, „Телевизии, обявете публично цените си“, „Подкрепете малкия и среден бизнес, не се отказвайте от кабелния оператор“ и други.

Припомняме ви, че на 13 юни ГДБОП влезе в офиси на кабелния оператор „Кабел Сат Запад“ в Кюстендил, Дупница, Благоевград и Гоце Делчев.

Вследствие на акцията голяма част от жителите на Гоце Делчев останаха без телевизия и интернет, което предизвика протест в града. Такива недоволства имаше и в други градове по страната.

Само два дни по-рано от Сдружението на кабелните оператори споделиха опасенията си, че ГДБОП подготвят мащабна акция срещу тях под предлог за защита за закона за авторското право и сродните му права. Малките оператори знаели за готвената акция от месеци – тя била поръчкова.

В понеделник пък те обвиниха началника на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев в разпространяване на лъжи по техен адрес, заявявайки, че не по такъв начин МВР трябва да печели авторитет сред гражданите.

Кабелните оператори се заканват да заведат дела срещу държавата в съда в Страсбург, както и настояват началникът на сектор „Киберсигурност“ в ГДБОП Явор Колев да подаде оставка, а също и да поднесе публично извинение за неудобството на гражданите.

След днешното заседание на Министерския съвет Младен Маринов защити работата на специалните органи, като заяви, че действията на специалните органи били насочени само към апаратура и програмни продукти без съответния лиценз.

Редактор: Тодор СТЕФАНОВ, News24-bg.eu

Оператор: Борислав ГАНЧЕВ, News24-bg.eu

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук