Подкрепяме борбата с пиратството, но не и репресията върху малкия и средния бизнес в страната. Това заявяват в свое официално становище от Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори по повод акцията на ГДБОП в офисите на няколко кабелни оператора.

Те са категорични, че не приемат начина, по който е била извършена операцията на ГДБОП и посочват, че липсва информация дали в конкретния случай са установени нарушения по реда на Закона за авторското право и сродните му права и дали са спазени всички процедури за налагане на санкции на нарушителите.

Дори това да било така обаче, от БАБТО недоумяват защо служители на силови ведомства изземват техника за доставка на интернет и разпространение на телевизионни програми, за които тези оператори имат сключени договори и не са свързани с предполагаеми закононарушения.

От Асоциацията подчертават, че е нарушено фундаменталното човешко право за получаването и разпространяването на информация.

Зад декларираните добри намерения прозира форма на репресия върху малкия и средния бизнес в страната, посочват те.

Според тях опитите за заглушаване на гласа на малкия и среден бизнес ще доведе до изкривяване на пазара и до повишаването на цените за услугата за крайния потребител.

Припомняме, на 13 юни ГДБОП влезе в офиси на кабелния оператор „Кабел Сат Запад“ в Кюстендил, Дупница, Благоевград и Гоце Делчев.

Вследствие на акцията голяма част от жителите на Гоце Делчев останаха без телевизия и интернет, което предизвика протест в града. Такива недоволства имаше и в други градове по страната. По думите на адвокатът Емил Василев зад операцията на маскираните стоят корпоративни интереси.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви от НС, че интелектуалното пиратство за България е сериозен проблем, с който МВР ще се бори занапред.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пък посочи, че 700 000 потребители на телекомуникационни оператори са в сивия сектор. Общо 60 телевизионни български и чужди програми на пет кабелни оператори били разпространявани в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права.

От своя страна шефът на на Асоциацията на българските радио-и телевизионни оператори (АБРО) Анна Танова, заяви, че кабелното пиратство нови вреда на телевизиите и хазната. Тя бе категорична, че не се цели унищожаване на малкия и средния бизнес.

От Националното сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000“ заплашиха, че предстои лавина от дела срещу България в Европейския съд в Страсбург заради акцията на ГДБОП.

Днес кабелните оператори излязоха на протест пред Министерския съвет в знак на недоволство от акцията на ГДБОП.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук