Машините за гласуване започнаха да дават фира в цяла България, интересът към тях – нулев

Според говорителя на ЦИК Александър Андреев в Перник изцяло е спряно машинното гласуване

0
13800

Няма съществени нарушения в нито една от избирателните секции. 15 жалби за нарушения са постъпили в ЦИК от сутрешните часове, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Подадени са сигнали за забавяне при отварянето на изборните секции, а на някои места машините не са проработили. Става въпрос за избирателни секции в Перник, Кърджали, Добрич, Пазарджик. В Перник е преустановено машинното гласуване, в Елешница е отстранена техническата повреда, както и в една от столичните секции, където също е имало проблем, допълни Андреев.

Два сигнала за проблем с машините за гласуване са подадени до РИК – Варна в началото на изборния ден. Поддържащата ги фирма проверява на място защо не работят. От РИК – Варна съобщиха също, че всички 639 комисии на територията на Варненска област за започнали изборния ден нормално.

В деня за размисъл не са постъпвали сигнали за нередности. Машините за гласуване във Варна са 173, разположени са в 126 секции. Временно е блокирано машинното гласуване в една от секциите в най-големия пернишки квартал „Изток“, съобщиха от РИК.

Развалила се е машината, поради което засега избирателите упражняват вота си само ръчно, по традиционния начин. Технически екип на поддържащата фирма работи за отстраняване на повредата. Така общият брой на секциите в региона, в които се гласува машинно става 52. Те са разположени в пет общини в областта. Единствено в Ковачевци няма възможност за машинно гласуване. В Пернишка област има 110 734 избиратели. Проблем имало и с две от машините за гласуване в Кърджали. Слаб, клонящ почти към нулевия интерес има към възможността да се гласува машинно, споделиха председатели на секционни комисии в Стара Загора почти два часа след началото на изборния ден. 120 са машините на територията на областта, 54 са в община Стара Загора, уточниха от РИК. 291 241 са гласоподавателите, които са разпределени в 487 секции, от които 5 са подвижни, а две се намират в затвора и следствения арест. По една секция има в най-голямата държавна УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ и онкодиспансера.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук