БХК: България ще бъде осъдена, ако не осигури жилища за ромите от Войводиново

0
1873

В края на април Съдът в Страсбург задължи правителството да осигури алтернативни жилища на три ромски семейства от Войводиново, чиито къщи бяха съборени.

По думи на председателя на Българския хелзински комитет Красимир Кънев привременните мерки са само една част от решението на Европейския съд, а другата част е, че се дава приоритет на жалбата.

Привременните мерки задължават държавата да реагира незабавно и да осигури достойни условия за настаняване, коментира той за БНР.

Кънев обясни, че от Комитета са в контакт с жалбоподателите, които съобщават, че досега не е предприето нищо.

Имам известни страхове, че тези привременни мерки няма да бъдат изпълнени, тъй като чухме реакциите и на кмета на Войводиново, веднага след постановяването им, и на други отговорни държавни хора, например на кандидата за евродепутат Ангел Джамбазки, който каза нещо от сорта, че това бил някакъв съд, на който нищо не му дължим, посочи той. Според него има риск поради неизпълнението на привременните мерки страната ни да бъде осъдена допълнително, тъй като това автоматично водело до нарушение на правото на жалба.

По думи на Кънев в момента ромските семейства от Войводиново живеели в нечовешки условия в гетото на гетото на квартал Столипиново“.

Той заяви, че има сериозни основания да предполага, че както в този случай, така и в няколкото други дела, които евентуално ще достигнат до ЕСПЧ, България ще бъде осъдена многократно.

Ще бъдат намерени многобройни нарушения на конвенцията и българските данъкоплатци ще трябва да изплатят много високи обезщетения, обобщи председателят на БХК.

Той подчерта, че ромите от Войводиново са регистрирани законно на територията на община Марица, но самата община не разполага с общински жилища.

Според него има принципи, които трябва да се спазват, независимо дали става въпрос за роми или българи.

В резултат от мярката, която е премахване на незаконната постройка, който и да е от обитателите не бива да остава бездомен, особено когато става дума за зимен период и за уязвими групи, посочи Кънев, допълвайки, че ако това е единственият дом на човека, независимо че постройката е незаконна, държавата трябва да се погрижи да му осигури алтернатива.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук