Снимка/източник: "Топ новини" (topnews-bg.eu)

По темата работи: Катя АЛЕКСАНДРОВА, ТОП НОВИНИ / София, Народното събрание

Парламентът прие Закона за държавния бюджет за 2019 година. Народните представители гласуваха парите за догодина на две пленарни заседания, а дебатите продължиха над 17 часа.

След приемане на бюджета за следващата година министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че обществото ни през 2019 г. ще бъде по-успешно и по-богато.

„Бюджетът е прогноза, която според мен за следващата година е добра. Оптимист съм, че бюджетът ще може да бъде изпълнен“, заяви той и посочи, че негови колеги са имали различна визия как да се разпределят разходите, но по думите му изпълнителната власт по Конституция има запазения периметър да определи чрез разходите на бюджета своето виждане за политика.

Приходите в бюджета са в размер на 25,6 млрд. лева, от които 23,1 млрд. лева са данъчните приходи. От тях най-голям е делът на данъка върху ДДС – 10,8 млрд. лева. От акцизи са предвидени приходи от 5,3 млрд. лева. В бюджета за следващата година разходите са 13,3 млрд. лева. Държавата ще разходва най-много средства за персонал – 5,1 млрд. лева. 80 млн. лева от бюджета ще се отпуснат за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. 4,2 млрд. лева са средствата за ДОО и 1,4 млрд. лева за НЗОК. През 2019 година България ще внесе над 1,2 млрд. лева в общия бюджет на ЕС. Бюджетът е с отрицателно салдо от 399 млн. лева.

Народните представители утвърдиха бюджетите на Президентството, Министерски съвет, съдебната власт, омбудсмана, както и на всички министерства за следващата година.

Приеха се средствата за ДАНС, КПКОНПИ, КЕВР. 

Разисквания предизвика бюджетът на Централната избирателна комисия за следващата година. Разходите на комисията за 2019 г. възлизат на 4,9 млн. лв. За персонал са предвидени 3,8 млн. лв., а за капиталови разходи – 200 хил. лв. Парламентът отхвърли предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова и група народни представители разходите на ЦИК да се увеличат с 50 млн. лв., заради въвеждането на машинното гласуване.

По време на дебатите от БСП посочиха, че ако управляващите не манипулират избори, трябва да осигурят 50 млн. лв. за машинно гласуване, каквото беше и предложението на опозицията.

От ГЕРБ обясниха, че с машините нито се спестява време, нито се премахват рисковете за манипулация на вота.

Според „Обединени патриоти“ може и президентският вот да е бил манипулиран, защото не е имало машинно гласуване.

От ДПС апелираха дебатът за бюджета на ЦИК да не се превръща в дебат „за“ или „против“ машинното гласуване, тъй като има консенсус, че то трябва да бъде въведено в пълен обем. 

Народните представители определиха общата субсидия на общините за 2019 г. в размер на 3,2 млрд. лв. Предвиденият трансфер за общините за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища е в размер на 38,2 млн. лв. За капиталови разходи в бюджета са разписани 179,1 млн. лв. За Столична община са предвидени трансфери в размер на 488,552 млн. лв. От държавния бюджет ще се отпуснат 9,5 млн. лева на Столична община за вътрешноградски транспорт.

За община Благоевград са предвидени 42,9 млн. лв.; за Бургас – 103,47 млн. лв.; за Варна – 142,053 млн. лв.; за Велико Търново – 47,151 млн. лв.; за Видин – 29,753; за Враца 41,224 млн. лв.; за Габрово 30,432 млн. лв.; за Добрич 45,853 млн. лв.; за Кърждали 41,131 млн. лв.; за Кюстендил – 28,984 млн. лв.; за Ловеч – 26,404 млн. лв.; за Монтана – 29,089 млн. лв.; за Пазарждик – 57,157 млн. лв.; за Перник – 39,804 млн. лв.; за Плевен – 60,787 млн. лв.; за Пловдив 151,921 млн. лв.; за Разград – 29,746 млн. лв.; за Русе – 71,382 млн. лв.; за Силистра – 28,352 млн. лв.; за Сливен – 64,646 млн. лв.; за Смолян – 26,956 млн. лв.;Стара Загора – 75,159 млн. лв.; за Търговище – 33,078 млн. лв.; за Хасково – 45,544 млн. лв.; за Шумен – 49,939 млн. лв.; за Ямбол – 38,430 млн. лв.

4,2 млн. лева от бюджета отиват в БЧК.

За превоз на пътници по нерентабилни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и други райони държавата отпуска 18,5 млн. лева. На Националната компания „Железопътна инфраструктура“ са предвидени трансфери в размер на 145 млн. лева и капиталови трансфери в размер на 120 млн. лева. Капиталовите трансфери за БДЖ „Пътнически превози“ са 39 млн. лева, а за Държавното предприятия „Пристанищна инфраструктура“ 211 млн. лева. 

11 лева остана субсидията за получен глас на политическите партии, като запазването й минa без никакъв дебат в зала.

Съгласно Закона за държавния бюджет считано от 1 януари 2019 г. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от основно звено при Българската академия на науките (БАН) се преобразува в юридическо лице, чийто ръководител е разпоредител с бюджет по бюджета на МОН. Съгласно приетия текст НИМХ е национална научна организация за осъществяване на оперативни дейности в областта на метеорологията, хидрологията и агрометеорологията, както и за научни изследвания и за научно-приложна, иновативна и образователна дейност. Депутатите решиха НИМХ да е националната хидрометеорологична служба на Република България и да не изпълнява функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт.

Дебат възникна за специализирания транспорт от НСО на омбудсмана Мая Манолова. През държавния бюджет парламентът измени Закона за Националната служба за охрана.

Депутатите решиха на омбудсмана да не се осигурява специализиран транспорт на НСО.

По закона на транспорт от НСО имат право членовете на Министерския съвет, на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и кмета на столицата.

От БСП предложиха кметът на София също да не използва транспорт от НСО, но депутатите го отхвърлиха. Предложението на ДПС на омбудсмана да не се отнема транспорта от НСО също не беше прието. Председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова предложи, ако Мая Манолова няма кола, да й се предостави някой от строшените автомобили на Народното събрание след ремонт, а зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев предположи, че отнемането на НСО на Мая Манолова може би е заради бъдещи избори. В спора се намеси и Тома Биков от ГЕРБ, който определи пламенната защита на Мая Манолова като номинация за нов лидер на БСП. Другият зам.-председател на ПГ на БСП Георги Свиленски попита какво ще правят управляващите, когато Мая Манолова стане кмет на София. Той заяви, че не трябва да очакват, че следващият кмет на столицата ще е от ГЕРБ. 

Депутатите отхвърлиха и всички предложения, които са част от алтернативния бюджет на БСП и които бяха внесени между първо и второ четене. Отхвърлено бе предложението на БСП помощта при раждане на второ или трето дете да бъде 6400 лв. То бе направено от лидера на БСП Корнелия Нинова и група народни представители в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за следващата година и с него се предлагаше изменение на Закона за семейните помощи за деца. В рамките на дебата по текста възникна скандал между БСП и лидера на НФСБ и депутат от ПГ на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов. Валери Симеонов заяви, че с подобни помощи не се решава демографският проблем. Той лично пое ангажимента да даде 20 400 лв. на Виолета Желева от БСП за три поредни раждания на деца. На предложението на Валери Симеонов реагира заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски, който каза, че Валери Симеонов не може да изкара една седмица, без да направи някакво скандално изказване. По думите на Свиленски в главата на Симеонов са само пари, власт и постове. От своя страна Симеонов заяви, че ако мисли само за пари, е нямало да си остави бизнеса и да е в политиката, за да се опитва да направи нещо. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Парламентът прие окончателно Бюджет 2019

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук