Със 107 милиона лева ще разполага догодина Българската академия на науките.

Това решиха депутатите, като одобриха годишния трансфер към академията в рамките на бюджета на Министерството на образованието.

Министър Красимир Вълчев обяви, че като цяло са осигурени повече пари за наука в страната, а академията има възможност да печели проекти от фонда за научни изследвания, съобщи БНР.

Сумарното увеличение е с над 40 милиона – ръст без аналог с други бюджетни организации през последните години, изтъкна министърът.

Припомняме, че в началото на ноември Красимир Вълчев обясни, че БАН няма да бъде ощетена при преминаването на Националния институт по метеорология и хидрология към Министерството на образованието и науката.

На 14 септември, КНСБ коментира, че подготвя синдикалната дейност на НИМХ. В спешен порядък да бъде подписано споразумение между БАН, НИМХ и МОН, обясни президента на синдиката Пламен Димитров.

Вълчев и премиерът Борисов проведоха среща с представителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Срещата дойде след заплахата на метеоролозите да спрат работа заради липса на адекватно финансиране.

Министър-председателят от своя стана даде срок на двете страни да се разберат без намесата на правителството. Срокът бе до 22 август, сряда.

Проф. Юлиан Ревалски обясни тогава, че на срещата, която се е състояла при премиера Борисов, БАН са поели ангажимент да се види каква самостоятелност би могла да се предложи на НИМХ в рамките на академията. Междувременно бе освободен шефа на НИМХ проф. Христомир Брънзов, а от администрацията на БАН обясниха, че досегашният шеф на НИМХ проф. Христомир Брънзов бил наясно с мотивите за освобождаването си.

За временен шеф на НИМХ бе избран проф. Пламен Нинов. На 18 септември бе постигнато споразумение между БАН и НИМХ.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук