Според лидера на КНСБ работещите българи трябва да искат 10% увеличение на заплатите си от работодателите.

„Има обещание за 10% ръст на разценките и поне 5% увеличение на основните заплати на нормените работници в пристанището. Работни групи ще подготвят и нова методика за заплащане на отделните категории работещи в държавното предприятие. Увеличението ще струва около 2 млн. лв. и не е непосилно при очакваната близо 12 млн. лв. печалба, но докато парите не бъдат осигурени и преговорите не приключат, стачната готовност остава под въпрос.“ Това каза във Варна лидерът на КНБС Пламен Димитров.

Димитров пристигна в морската столица, след като служителите на пристанище „Варна Запад“ обявиха стачна готовност и поискатха да бъдат отделени финансово от „Варна Изток“, да им бъдат увеличени заплатите и да имат по-добри условия на труд. „За такава децентрализация не бива да се говори. Но е факт, че 70% от заплатите на 580 работници се формират от заработената норма, а разценките за обработка на тон товари не са пипани от 2011 г.“, обясни Димитров.

По неговите думи всеки работещ българин трябва да поиска поне 10% увеличение на заплатата. „Навсякъде хората трябва да разберат едно – независимо от протестите, на които казват, че искат по-достойно заплащане, ако не настояват за това пред своя работодател, няма кой да им вдигне заплатите“, добави обясни синдикалният лидер. Той добави, че за 2019 г. КНСБ ще преговаря с община Варна и за 10-12% среден ръст на заплатите на работещите в „Градски транспорт“, предаде „24 часа“.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук