На всички хора над 50 години (особено на жените) се препоръчва да си изследват хормона на щитовидната жлеза TSH редовно. Точно след тази възраст най-често възникват проблеми с щитовидната жлеза, които много хора погрешно приемат за прояви, свързани с възрастови промени.

Да се идентифицират тези нарушения (както и предразположението към тях) не е трудно – това може да се направи чрез кръвни изследвания. Ако успеете да хванете навреме граничните състояния, когато заболяването все още не се е развило, но предстои да се появи, лечението ще бъде по-просто, по-бързо и ефективно. Не е тайна, че превантивната медицина е най-успешната.

Хипотиреоидизмът се среща 4-10 пъти по-често при жените
Да посещават ендокринолог след 50 години трябва както мъжете, така и жените. Последните – най-вече, тъй като заболяванията на щитовидната жлеза (особено хипотиреоидизмът), според различни проучвания, при жените се срещат 4-10 пъти по-често, отколкото при мъжете. Какво преди всичко трябва да изостри вниманието на жената от елегантната възраст? Това може да е наднорменото тегло, когато излишните килограми подозрително бързо са се натрупали. Освен това, особено важно е, ако е много трудно да се справите с тези килограми: нито диета, нито спортът са особено ефективни.

Вторият симптом е диагностицирането на желязодефицитна анемия чрез изследване на кръвта. Особено странно е, ако анемията се появи при жена, която не е претоварена, храни се нормално и не е вегетарианец, при това е и в менопауза (та нали основната причина за недостига на желязо при по-слабия пол е месечната загуба на кръв).

Третият знак е много сухата кожа. И не само на лицето, но и на цялото тяло, особено в областта на лактите, където кожата при хипотиреоидоза е станала по-плътна (кератоза).

Четвъртият сигнал – повишена, безпричинна умора. Петият – повишена нервна раздразнителност.

На пръв поглед се забелязва, че повечето от тези симптоми са характерни за жените в менопауза. Как да различим едното от другото? Сами – няма как. Поради това е по-добре да не губите време и да се обърнете към ендокринолог. А, за да ускорите процеса, най-добре е да носите със себе си резултатите от предварително направените кръвни изследвания.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук