Снимка: "България днес"

В килия с 20 опасни престъпници и заподозрени в тероризъм е настанен задържаният в Истанбул несебърски наркобос Димитър Желязков – Митьо Очите. Това съобщиха пред „България Днес“ от управата на затвора „Малтепе“, където издирваният от Интерпол Желязков бе откаран веднага след като бе закопчан в турския хотел „Рамада“ призори миналата събота.

„Българският гражданин Желязков е в обща килия, защото такъв е редът при нас. Няма значение, че той е издирван и задържан като лидер на организирана престъпна група“, поясниха от администрацията на „Малтепе“. Според източници на „България Днес“ в килията на Очите са предимно чужденци, задържани по обвинения за най-различни тежки престъпления, включително и за тероризъм.

От управата на турския затвор обясняват, че нямало причина Димитър Желязков да бъде заключен в самостоятелна килия. Спрямо българския арестант се прилагат всички правила, които са валидни и за останалите заключени на „Малтепе“.

Митьо Очите получава храна три пъти на ден – на закуска, обяд и вечеря. От затвора „Малтепе“ уточняват пред „България Днес“, че институцията им предлага диетичен режим за всички арестанти, на които здравословното състояние налага да се хранят по определени правила. Към момента Димитър Желязков не бил проявил претенции за специално меню, а приемал храна, предлагана по общия режим в пандиза, разкриват запознати. По думите им зад високите стени на пандиза има лавка, от която всеки окошарен може да си набави стоки от първа необходимост и пакетирани храни.

Димитър Желязков е минал задължителен медицински преглед, на какъвто се подлагали всички постъпващи арестанти, преди да бъдат настанени в общите килии. Както е известно, несебърският Ал Капоне има сериозни здравословни оплаквания, след като бе надупчен с куршуми и оцеля по чудо при престрелката с мутрите на кръвния си враг Божидар Кузманов – Божо Кравата в курорта Слънчев бряг преди две години. Оттогава Очите претърпя няколко операции на уретрата, както и лечение у нас и в чужбина, включително в истанбулска клиника. След играта на хирургическите ножове върху тялото му Очите ходи със специална торбичка, прикрепена към тялото, която подпомага отделителната му система.

„За всички задържани се полагат нужните медицински грижи в зависимост от състоянието им“, уверяват от управата на затвора „Малтепе“. На разположение на задържаните денонощно са две медицински сестри и лекар. Арестантите могат да ползват и специализирана помощ от трима психолози, социални работници и възпитател. Заключените със специални здравословни потребности имат достъп и до рехабилитационен център, се посочва на сайта на затвора „Малтепе“. Трудноподвижните пандизчии получават подвижни легла, чиято височина се контролира с дистанционно управление. Всички затворници имат право на лично шкафче за съхранение на ценни вещи, компютри документи.

В зоната, която обитава несебърският мафиот, са настанени над 1500 затворници. Над 1100 от тях са чужденци. Всички те са като в „Биг брадър“, тъй като денонощно се наблюдават от надзирателите чрез 324 охранителни камери. Техниката е разположена във всички килии, коридори, откритите пространства за разходка на затворниците. Един път в месеца пандизчиите имат право на лично свиждане и три пъти на среща с близки, която се осъществява през стъкло.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук