Kорнелия Нинова написа писмо до европейски лидери, в което подчерта, че България не може да бъде буферна зона и незаконните мигранти трябва да бъдат връщани в страната им на произход

„България, като външна граница на Съюза, има воите особени отговорности, както и специфични трудности и проблеми, и това трябва да бъде осъзнато и отчетено от нашите партньори. Най-главната цел е да избегнем превръщането на нашата страна и на Балканите в огромен бежански лагер, своеобразна буферна зона между зони на конфликт и Шенгенска Европа. Рисковете това да се случи са повече от реални“.

Това написа председателят на БСП по повод мигрантската криза в писмото си до 12 европейски лидери, сред които лидерите на партии от Вишеградската четворка и премиерите на Португалия – Антонио Коща, Испания – Педро Санчес, Гърция – Алексис Ципрас, Словакия – Петер Пелегрини, Швеция – Щефан Льовен, Малта – Джоузеф Мускат, Румъния – Виорика Дънчила, съобщиха от пресцентъра на партията.

Нинова изтъква, че бежанската криза беляза политическия живот на ЕС през последните няколко години, а липсата на координиран, адекватен и навременен общоевропейски отговор на мигрантската криза, показва, че текущата система за убежища не е в съответствие с актуалните предизвикателства.

Корнелия Нинова отбелязва, че бягащите от кървавия сирийски конфликт, съгласно международните норми, имат право да получат закрила.

„В същото време, значителна част от влизащите без разрешение чужди граждани не могат да бъдат определени като „бежанци“ и следва да бъдат разглеждани като незаконни мигранти, т.е. връщани обратно в страните им по произход. Водени от интересите на България и на българския народ, ние настояваме за този подход“, казва председателят на БСП.

Тя смята за неприемливо и неработещо предложението на Германия – подписването на двустранни споразумения – финансова помощ в замяна на приемане и интеграция на мигранти.

„Отбелязваме, че следва да бъдат разработени механизми, устойчиви на кризи, и за превенция, като фокусът бъде поставен преди всичко върху основни области, като засилване на охраната и контрола на външните граници“, обяснява Нинова.

По думите ѝ, трябва да има по-строг контрол на външните граници на държавите членки на ЕС, непрекъснат мониторинг на всички маршрути, в противодействие на незаконната миграция и нелегалния трафик на хора, по-нататъшно засилване и прилагане на интегрираното гранично управление и на обмена на информация в рамките на ЕС, между страните членки и агенциите, както и с международните партньори“.

„Бих искала да подчертая, че в контекста на днешните предизвикателства, Европа се променя и така трябва, иначе ще я загубим, ако продължаваме по същия начин. Европа трябва да бъде спасена и да продължи напред като единен, сигурен и здрав Съюз между силни държави“, казва на финала Корнелия Нинова.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук