Статистиката на МВР отчита спад с близо 50% на телефонните измами спрямо 2017 г. През януари и февруари са регистрирани 139 измами, 29 са разкрити, 17 са арестуваните измамници.

Само за ден обаче в София са измамени четирима души.

Как действа схемата?

Още при първото позвъняване Светла Таскова получава предупреждение, че е в списък на телефонни измамници и че ще я атакуват.

„Това е, което ми казаха – че аз съм мишената. Че трябва да съм внимателна и трябва да се оглеждам“, разказва тя пред БТВ.

За да звучат достоверно, измамниците използват имена на истински полицаи, посочва Таскова.

„Играете играта и по никакъв начин не издавате, че сте разговаряла с човек от полицията. След което веднага се обаждате на 09112, за да можем ние да засечем откъде ви звънят“ – това я посъветвали мнимите полицаи. „И аз се хванах“, казва Светла.

При разговор от домашния телефон връзката не прекъсва, предупреждават от полицията. Дори и да наберат подадения номер, хората продължават да говорят с измамника.

„Най-важното в този случай е гражданите да извършат обаждането от друг телефонен апарат, от друг апарат да се свържат с полицията или с техни роднини“, обяснява Златка Падинкова, началник на сектор „Измами“ в МВР.

Светла остава на телефона два часа, преди да разбере, че инспекторът не е инспектор.

„Чувствам се поругана – казва тя. – Две вечери не съм спала. Въпреки страха и тормоза, който изживях, съм щастлива, че се разминах. И затова искам и на другите хора да не им се случва. Не го пожелавам и на най-големия си враг. Беше ужасно“.

Всички обаждания на домашните телефони са на случаен принцип, а полицията не иска пари за съдействие, напомня МВР.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук