Президентът Радев демонстрира двойни стандарти. Той подкрепи санкциите срещу Русия в чужбина, а тук в България непрекъснато ги поставя под съмнение.

Президентът действа подмолно, което може да навреди на България“, твърди Плевнелиев.

БСП се превръща в антиевропейска партия, твърди президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, който отчете дейността си една година след края на мандат. За Истанбулската конвенция се изсипаха куп лъжи, каза той.

Бившият държавен глава отправи остри нападки към президента Румен Радев и БСП. Според него те координирали действията си.

 

„Радвам се, че България жъне такива успехи на Балканите. Надявам се, че и аз съм допринесъл малко за това. По време на моя мандат непрекъснато повтарях, че границите на Балканите трябва да падат, а не да се местят“, каза Плевнелиев. „Заявявам най-категорично, нямам никакви намерения да се върна в активната политика и да стана активен политик. Това, че няма да съм активен политик не означава, че няма да съм активен гражданин.

Готов съм винаги да давам пресконференции и да помагам с каквото мога. Проведох много срещи в различни български градове и села, защото съм убеден, че е дин президент трябва да продължи да разговаря с хората. Участвах в десетки конференции по икономически теми и по предприемачество.

 

Искрено се надявам младите хора да остават в България и се стремя да помагам за това. Щастлив съм, че съм част от състава на старейшините по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

 

Гордея се, че съм удостоен с награди на еврейската организация „Шалом“. Аз съм първият президент, който получи награда от висшия мюсюлмански съвет“, разкри Плевнелиев.

 

„Гордея се и от създаването на моята фондация. Тя е малка, но действа от сърце. Аз съм едноличен собственик на тази фондация. Сложих името и репутацията си зад нея. Работим скромно. Нямаме нито един лев дарение от държавата, частна фирма или чужбина. Фондацията се финансира от мои лични средства, както и от други частни лица.

 

Фондацията се базира на три вълшебни думи – мир, образование и иновации. Искам да работя за развитието на България“, разкри президентът.

 

„В международен план съм търсен и харесван. Във вътрешен план ще наблюдавам внимателно всички политически процеси и ще бъда активен гражданин, но не и активен политик.

 

С фондацията ще се посветя на мира, на образованието и на иновациите. Изразявам притеснението си от някои действия на президентската институция.

 

Президентът Румен Радев демонстрира двойни стандарти. Той подкрепи санкциите срещу Русия в чужбина, а тук в България непрекъснато ги поставя под съмнение. Двоен стандарт беше демонстриран и по отношение на СЕТА. Президентът действа подмолно, което може да навреди на България“, разкри Плевнелиев.

По думите му Радев е проявил двоен стандарт и по темата „Истанбулска конвенция“. „Казвам го най-отговорно. Видях няколко големи неща – лъжата победи истината със страшна сила. В рамките на дебата видях двоен стандарт от гледна точка на БСП, която се превръща в антиевропейска партия“, каза бившият президент и допълни, че по отношение на Конвенцията народът е бил притеснен умишлено, но без наличие на дебат по същество.

 

„Станахме свидетели на партийно-партизански подход. Много политици трябва да се извинят“, отбеляза още той и завърши темата със заключението, че тези подходи са начин България да бъде отклонена „от правия път“. Бившият президент поздрави премиера Бойко Борисов за Истанбулската конвенция, който дал, по думите му, най-доброто решение – да се върви текст по текст за Конвенцията.

 

Плевнелиев все пак намери нещо, за което да даде положителна оценка на действащия президент – Радев се справял добре по отношение на патриотични мероприятия. Но не пропусна да подчертае, че не са продължени инициативи на предходни държавни глави – например не е свикан съветът на президентите.

 

Плевнелиев коментира и темата за борбата с корупцията.
„Тя съществува, тя е рак за обществото и държавата. Новоприетият закон е някаква стъпка, но той ще бъде прилаган от институциите, а в тях е и корупцията. Законът не е перфектен. Второ, централизирането на институциите не може да е магическа формула за борбата с корупцията, който може да доведе до успех. Знаете, практически никой не беше осъден за корупция“, каза той.

И както преди няколко дена в предаването „Още от деня“ по БНТ каза, че също би наложил вето на този закон. Но с други мотиви, не като тези на Румен Радев, а „върху принципите и смисъла за борбата с корупцията по примера на европейската отбранителна политика и Щатите.“

 

Росен Плевнелиев коментира и темата за кабинета, като заяви, че коалицията между „Обединените патриоти“ и ГЕРБ е обогатила българската демокрация по начина, по който е била създадена – прозрачно и пред очите на хората. „Никога не нарекох българските националисти „патриоти“. Противопоставям се на опитите българския патриотизъм да бъде „монополизиран“ от българските националисти“, вметна той.

 

Запитан дали ГЕРБ са загубили нарочно президентските избори през 2016 г. с кандидатурата на Цецка Цачева (нещо, за което намекна и Бойко Борисов), Плевнелиев отговори: „Със загубата на моя най-голям син сигнализирах всички свои приятели по света. Сигнализирах, че има сериозен проблем. Тази човешка трагедия започна да натежава много в посоката да не се кандидатирам за втори мандат. Имал съм чисто политически разоговори по темата и с Бойко Борисов, и с Радан Кънев по темата. Разговарях с други политически фактори в дясното пространство. Имал съм срещи с Меглена Кунева, с Цветан Цветанов. Най-отговорно заявявам, че във всичките тези разговори още повече в мен се затвърди впечатлението, че това ще е жестока битка на всяка цена.“

 

Плевнелиев отбеляза, че Радан Кънев, тогава лидер на ДСБ, го е излъгал. „Само няколко дни след разговора ни той обяви публично предложението да стана кандидат на ДСБ и Реформаторския блок. Бях бесен от това. Вдигнах телефона и звъннах на Борисов, Цветанов и Кънев“, припомни той. По думите му самите действия на Радан Кънев са били необясними и проблемни: „Не ги очаквах, това беше шок за мен.“ „Не беше коректно от политическа гледна точка. Тогава казах на Борисов и на Цветанов, че още на другия ден ще изляза с политическа декларация, за да разсека този възел“, отбеляза Плевнелиев, като изрази мнение, че „синият“ лидер тогава е постъпил по този начин, за да „засили собствените си позиции“.

 

Бившият държавен глава обеща, че ще застане „до всеки на барикадата, който е научил уроците на историята, ако бъде поставено под съмнение европейското развитие на страната“. Той похвали правителството, което „ни бута в правилната посока“. „Ако бъдат поставени под съмнение основни ценности, ако останем в периферията при сблъсъка на геополитически сили, за това пак ще се ходи на барикадата. Ами ако в един момент дойдат националистите и ни спретнат индиректно референдум за това дали да сме членове на НАТО“, запита Плевнелиев.

 

По темата за външната политика Плевнелиев открои договора за добросъседство с Македония като „историческо постижение за българската външна политика“. „Поздравявам правителството от все сърце. Поздравявам ги и за българското малцинство в Албания“, каза още той.

 

„Не съм съгласен с това, че светът е в студена война, но споделям, че сме в студен мир, който използва всички похвати на студената война – хибридни заплахи и геостратегическо противопоставяне“, смята Плевнелиев.

 

Според него Европейският съюз се сблъсква с нещо непознато досега. „Десетки държави бяха буквално замразени, на тях им бяха спретнати замразени конфликти. Това е иновативно средство, разработено от Русия, но и не само, за да се държи една държава в подчинение“, категоричен беше той и посъветва: „Има глобална битка за преразпределяне на сфери на влияние и в нея България трябва да се държи европейски“.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук