В специални изявления в четвъртък вечерта председателите на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) и Комисията за търговия на стокови фючърси предупредиха за наличието на рискове при търговията с криптовалути и информираха относно действията, които предприемат регулаторните органи, за да защитят инвеститорите и финансовите пазари, предаде БНР.

Комисията по ценните книжа и фондовите борси направи препоръки на Американската асоциация на администраторите на ценни книжа (NASAA), изтъквайки наличието на проблеми и опасения, свързани с така нареченото „Първоначално предлагане на монети“ (ICO – initial coin offerings) за криптовалути като биткойн и за други инвестиционни продукти, касаещи виртуалните валути.

Трябва да се има предвид, че ICO е аналог на първоначалното предлагане на акции (IPO), като посредством този способ се набират средства под формата на криптовалути за новостартиращи компании. Самата асоциация NASAA напомни на инвеститорите, че продавачите на ценни книжа и други участници на пазара трябва да спазват законите.

За съжаление е ясно, че много от организаторите на ICO и други, които участват на инвестиционните пазари, свързани с криптовалутите, не спазват тези закони, се посочва в изявлението на SEC. SEC и държавните регулатори на ценни книжа преследват нарушенията, но ние ви предупреждаваме отново, че ако загубите пари, съществува значителен риск нашите усилия да не доведат до възстановяване на вашата инвестиция.

В отделно изявление, направено също в четвъртък вечерта, председателят на CFTC, Кристофър Джанкарло представи обща информация относно надзорът и подходът на неговата комисия по отношение на търговията на фючърси на криптовалути.

Той също така посочи, че на 23 януари Консултативният комитет по технологиите на CFTC, ще обсъди свързаните с това предизвикателства, възможностите и развитието на пазара на виртуални валути. Джанкарло напомни на инвеститорите, че технологиите, отнасящи се за виртуални валути, са прекалено нови и са довели до редица рискове като оперативни рискове на нерегулираните и оставени без надзор платформи за търговия; рискове за киберсигурността на платформите за търговия и за виртуалните валутни портфейли; спекулативни рискове от изключително волатилните движения на цените; рискове от измами и манипулации чрез традиционни злоупотреби на схеми за изпомпване и дъмпингови схеми, търговия с вътрешна информация, схеми тип „Понзи“ и други форми на измама на инвеститори и манипулиране на пазара.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук